#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
SLZT.cz Společnost pro léčbu závislosti na tabáku

Program časného záchytu rakoviny plic

Rakovina plic je zákeřné onemocnění, které může být dlouhou dobu bez jakýchkoliv projevů. Pacienti často přicházejí k lékaři ve stadiu, kdy se nádor nedá účinně léčit. Řešením je odhalit nádor včas. 

1.1.2022 byl spuštěn Program časného záchytu karcinomu plic. Je určen pro aktivní nebo bývalé kuřáky, ve věku 55 až 74 let, kteří kouří 20 balíčkoroků (jeden balíčkorok znamená, že člověk kouřil jeden rok jednu krabičku cigaret denně). Tito podstoupí vyšetření nízkodávkovým CT, tzv. LDCT (z anglického low dose computed tomography), které využívá nízké dávky záření, takže se nemusíte ničeho obávat. Vyšetření není náročné a během několika minut dokáže odhalit nádor.

Chcete se zapojit do programu? Domluvte se s praktickým lékařem, který vám vysvětlí potřebné kroky a odešle vás k plicnímu lékaři. Další informace o programu najdete na webových stránkách www.prevenceproplice.cz

Nedílnou součástí je potřeba edukovat pacienta k abstinenci od kouření (aktivního i pasivního). V případě, že pacient abstinuje, snažíme se o prevenci relapsu. Důležité je krátkou intervencí motivovat pacienta a nabídnout specializovanou pomoc.

Letáky pro pacienty ke stažení:

Pro kuřáky - barevně

Pro kuřáky - černobíle

Pro exkuřáky barevně

Pro exkuřáky černobíle