#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#
SLZT.cz Společnost pro léčbu závislosti na tabáku

Dotaz

28. srpna 2023 Karl:

Dobrý den,

Mám kuriózní problém, totiž znovu nezačínat poté co (většinou na relativně krátkou dobu měsíců) přestanu. Relapsy jsou spojené s vysokou konzumací kofeinu (kterou jsem taktéž provozoval celý život) - ideál je abstinovat obojí naráz (v takovém případě jsem jednou vydržel rok) - ale to není pracovně udržitelné. V momentě kdy denní spotřeba kofeinu přesáhne určitou mez, touha po cigaretě (postlední léta spíš váčky) překoná vůli i když jsem třeba půl roku před tím abstinoval.

Trvalý návyk na nikotin je poměrně vysoký (několika dní po relapsu jsem zpět na 2 krabičkách, i po dlouhé pauze). Champix starter jsem měl pár let zpět, bez odklonu od "běžného" průběhu těchto relapsů.

Mám s tímto jít spíš k psychiatrovi, nebo podobné "problémy s hlavou" (a nejspíš kofeinismem) ve vztahu k tabáku řeší centra pro závislé na tabáku nemocnic taktéž?

Dále by mne zajímalo jestli je tento jev rozšířen, obvoďačka mi tvrdí že takové individuum vidí poprvý :)

28. srpna 2023 Odpověď:

Dobrý den,
podobné problémy řešíme, i když zázraky neumíme :-) Zkuste nejbližší Centrum pro závislé na tabáku nebo i některé z adiktologických poraden, viz kontakty na tomto webu. Asi bude třeba především psychoterapie.
S pozdravem Eva Králíková